ارتقاء خلاقیت
خلاقیت یا آفرینندگی توان ساختن یا خلق نمودن چیزی نو است، راهکاری نو برای حل یک مشکل، یک روش یا یک دستگاه نو، یا یک شیء یا فرم نو هنری.
تورنس، خلاقیت را به عنوان نوعی مسئلهگشایی مد نظر قرار دادهاست. به نظر وی تفکرِ خلاقِ مختصر عبارتست از فرایند حس کردن مسائل یا کاستیهای موجود در اطلاعات، فرضیهسازی درباره ی حل مسائل و رفع کاستیها، ارزیابی و آزمودن فرضیهها، بازنگری و بازآزمایی آنها و سرانجام انتقال نتایج به دیگران. خلاقیت شامل تولید چیزی است که هم اصیل و هم ارزشمند باشد و نشأت گرفته از فرایندهای خودآگاه و ناخودآگاه انسان میباشد. از نظر یک دیدگاه علمی محصولات تفکر خلاق گاهی به تفکر واگرا ارجاع داده میشود. همانند دیگر پدیدهها در علم یک دیدگاه یا تعریف یگانه از خلاقیت وجود ندارد و بهطور متنوع به موارد زیر منسوب شدهاست: فرایند شناختی، محیطی اجتماعی، ویژگی فردی، شانس و همچنین مواردی مانند نبوغ، بیماریهای روانی و شوخطبعی پیوند داده شدهاست. تعریف مناسب دیگر فرایند فرضیات شکستهاست تفکرات خلاق زمانی تولید میشود که شخص پیشفرضها را کنار گذاشته و یک دیدگاه جدیدی را جستجو کند که دیگران به آن نپرداختهاند. خلاقیت نیاز به حضور همزمان تعدادی از ویژگیها از قبیل هوش، پشتکار، غیرمتعارف بودن و توانایی تفکر به سبکی خاص دارد. خلاقیت، خودکار و بدون زحمت و تلاش است و غالباً همچون تصورات ذهنی خودانگیخته به وجود میآید.
برای آن مراحلی توسط هلم هولتز و والاس پیشنهاد شدهاست:
۱-آمادگی ۲-دوره نهفتگی ۳-الهام ۴-تحقق.
مزایای خلاقیت
- 1. خلاقیت حال انسان را خوب می کند.
انسانهای خلاق به واسطه خلاقیتی که در وجود دارند، سرشار از سرخوشی هستند؛ چون هیچ مانعی را در برابر خود نمیبینند و بر این باور هستند که این توانایی و قدرت را دارند که هر مانعی را از پیش روی خود بردارند. خلاق بودن این قدرت را دارد که شادی را در انسان افزایش دهد. مطالعات نشان داده است خلاق بودن علاوه بر افزایش شادی میتواند جلوی زوال عقل را بگیرد و سلولهای مغزی جدیدی بسازد و به سلامت مغزی شما کمک کند. کسانی که خلاق هستند، معمولاً استرس و اضطراب کمتری را تجربه میکنند و به همین خاطر سیستم ایمنی قویتری دارند. بنابراین اولین مزیت برخورداری از تفکر خلاق این است که حالتان را خوب میکند و شما را سالم و سرحال نگه میدارد.
- 2. تفکر خلاق باعث افزایش عزت نفس شما می شود.
یکی از مزایای بسیار مهمی که خلاقیت و داشتن تفکر خلاق برای انسان دارد این است که باعث افزایش عزت نفس انسان میشود. کسی که برای بشریت فایده دارد، ایدههای خوب و راهگشا میدهد و دنبال خدمت به جامعه است، قطعاً جامعه هم به او احترام میگذارد و وقتی تلاشهای وی را میبیند از او تقدیر میکند. از این رو است که فرد مفید و سازنده، خودش را دوست داشتنی میداند و برای خودش ارزش و احترام قائل است و در یک کلام عزت نفس دارد. مطالعات نشان میدهد که انجام کارهای هنری تأثیر قابل توجهی روی اعتماد به نفس و عزت نفس انسان دارد. بنابراین اگر میخواهید عزت نفس خود را بیشتر کنید، سعی کنید کارهای خلاقانه انجام دهید. اگر میخواهید کودکانی با عزت نفس بالا تربیت کنید و آنها را برای موفقیت در زندگی پرورش دهید حتماً آنها را در کلاسهایی ثبت نام کنید که خلاقیت آنها را رشد و پرورش دهد.
- 3. خلاق بودن باعث رشد و توسعه ذهن می شود.
افرادی که خلاق هستند و خلاقیت در وجودشان منزل کرده باشد، معمولاً ذهنی شادتر، آمادهتر، بازتر و قدرتمندتر دارند. کسی که خلاق باشد از ذهن خود استفاده میکند و هر چه از این ذهن در مسیر درست استفاده شود، ذهن قویتر میشود و سالمتر میماند. از این رو است که خلاق بودن باعث رشد و توسعه ذهن میشود. اگر توجه کرده باشید به افراد سالخورده میگویند که برای جلوگیری از زوال عقل، فراموشی و آلزایمر جدول حل کنند. حل جدول به این خاطر مفید و سازنده است که انسان را به تفکر وامیدارد و خلاقیت وی را شکوفا میکند. در صورتی که میخواهید ذهن خود را باز و رو به رشد نگه دارید حتماً برای پرورش خلاقیت خودتان زمان صرف کنید.
- 4. خلاقیت باعث می شود زندگی اجتماعی بهتری داشته باشید.
همان طور که پیش از این هم اشاره کردیم خلاقیت باعث میشود که از نظر روانی، ذهنی، فکری و عزت نفس زندگی بهتری داشته باشیم. وقتی انسان عزت نفس بالایی داشته باشد، زندگی اجتماعی بهتری هم خواهد داشت و میتواند به راحتی در اجتماع حضور پیدا کند. بسیاری از کسانی که از حضور در اجتماع ترس و هراس دارند به این خاطر است که عزت نفس پایینی دارند و همین عزت نفس پایین، زندگی اجتماعی آنها را ضعیف میکند. بنابراین اگر میخواهید زندگی اجتماعی خود را بهتر کنید و به عنوان یک فرد موفق و هدفمند در جامعه ظاهر شوید، باید تلاش کنید تفکر خلاق را در خودتان پرورش دهید.
ارتقا توانمندی شناختی و ارتقا خلاقیت با نوروفیدبک
نوروفیدبک یکی از روشهایی هست که قادر است که با ارتقا توانمندی ها و مهارت های ذهنی و شناختی منجر به بهینه سازی تصمیم گیری، افزایش خلاقیت، تقویت حافظه ،افزایش توجه وتمرکز، تقویت هماهنگی مغز ، کاهش استرس و اضطراب – دلهره و نگرانی،هراس و وسواس و نشخوار فکری، به ویژه در دانشآموزان، دانشجویان و ورزشکاران و هنرمندان گردد.