نوروفیدبک روشی است که به افراد کمک می کند تا آگاهانه عملکرد مغزی خود را کنترل کنند. جالب تر اینکه مغز ما می تواند تغییر کند، اصلاح شود و بهتر عمل کند، التیام یابد و در آخر یاد بگیرد. اما چگونه؟
وقتی که شما از چگونگی کارکرد امواج مغز خود اطلاع پیدا می کنید، مغز می تواند از این اطلاعات برای تغییر عملکرد خود استفاده کند. استفاده از این روش مزایای بسیاری دارد و با کمترین عارضه اختلالات بزرگی را درمان می کند. با نوروفیدبک ما قادر به بازآموزی مغزمان می شویم. از این رو در اکثر افراد با تمرین و مدیریت، این آموزش اتفاق افتاده و تداوم می یابد. در ابتدا تغییرات کوتاه مدت هستند اما پس از مدتی دوام بیشتر می یابند.
نوروفیدبک چگونه عمل می کند؟
وقتی میخواهیم فعالیت های بدن را ثبت کنیم، از آنجائیکه این فعالیت ها ضعیف و ظریف هستند، لذا به ابزارهایی نیاز داریم. مثلا پزشک برای ثبت ضربان قلب، از گوشی پزشکی استفاده میکند.
در نوروفیدبک نیز برای دریافت اطلاعات و ثبت امواج مختلف مغزی از الکترودهایی استفاده میشود که توسط چسبی موقتا به پوست سر یا دست می چسبانیم و صرفا دریافت کننده اطلاعات از بدن میباشد.
مکانی که الکترودها قرار داده می شوند بر اساس فعالیت مورد نظر مغزی لازم، متفاوت است. این الکترودها می توانند عملکرد های مغزی (امواج مغزی) را دریافت کنند و درمانگر روی کامپیوتر، سیگنال ها را پردازش می کند و اطلاعات لازم را استخراج کرده و بر روی مانیتور به بیمار نشان می دهــد. برخی فرکانس ها باید حذف شوند و برخی فرکانــس ها باید تقـــویت شوند و این موارد بصورت بازی های تصویری، یا پخش موسیقی یا یک فیلم برای بیمار نمایش داده می شوند. بیمار بازی ها را بطور موثر با فعالیت مغزش انجام می دهد، یا موزیک یا فیلم را تماشا می کند و با تقویت فرکانس های دلخواه و یا تلاش در جهت کاهش فرکانس های غیردلخواه، بیمار پاداش دریافت می کند و با عملکرد غیر دلخواه پاداش منفی می گیرد(مثل قطع موزیک یا فیلم و …). بنابراین بیمار الگوهای مغزیش را با تغییراتی که در صدا یا تصویر رخ می دهد، بهبود می دهد. بدین ترتیب بتدریج فعالیت های مغزی به شکل دلخواه و تنظیم شده پیش می رود. نوروفیدبک انواع مختلفی دارد و همچنین پروتکل های درمانی مختلفی در نوروفیدبک وجود دارد که بر اساس هر اختلال و وضعیت بیمار، قابل استفاده هستند.
تنطیم مغز با نوروفیدبک
همان طور که می دانیم مغز اداره کننده مرکزی بدن است و تنظیم کل سیستم بدن را بر عهده دارد. اگر این مدیر مرکزی، خودش دچار مشکل شود و تنطیماتش به هم خورده و دچار ناهماهنگی شود مشکلات زیادی برای بدن یا رفتار، خلقیات و فعالیت های ما پیش می آید. نوروفیدبک روشی است که به مغز آموزش می دهد تا خود را بهبود دهد. بهترین روش برای مواقعی که ناهماهنگی برای مغز پیش آمده، خودتنظیمی است. ازاین رو با نوروفیدبک به خودتنظیمی لازم دست پیدا خواهیم کرد.
میدانستید که نوروفیدبک ماندگاری دارد؟
نوروفیدبک برخلاف روش های دارو درمانی که عموما موقت هستند به طور دائم عمل می کند. همان طور که گفته شد این روش درمانی، نوعـی یادگیری است و مغـز یاد می گیرد چگونه خود را به بهترین شکل ممکن تنظیم نماید. مانند رانندگی که پس از یادگیری هیچ گاه فراموش شدنی نیست و نتایج آن ماندگار است، در حقیقت مغز مهارت جدیدی بدست آورده است البته برای داشتن یک درمان کامل علاوه بر رعایت ترتیب جلسات و کامل کردن آن ها رعایت خانواده و همکاری آن ها و عمل به کلیه دستورات که راهنما می دهد، لازم است.
آیا نوروفیدبک عوارضی دارد؟
در واقع در این روش تغییری در فرایند زیستی بدن اعمال نمی شود و تنها با استفاده از سنسورها و نمایشگر، امواج مغزی شخص مورد بازشناسی قرار می گیرند و تفاوت آنها با حالت استاندارد یا معیار مشخص می شود. تقریبا هیچ دخل و تصرف فیزیکی و شیمیایی در بدن ایجاد نمی کنند بلکه تنها تغییرات امواج مغزی را نشان می دهند که این تغییرات می تواند ریشه های متفاوت فیزیکی، شیمیایی و حتی روانی داشته باشند.